LauriOinonen Unohdetun kansan puiolesta!

Kokonaisturvallisuus on unohdettu

  • Kansanedustajan, papin, sotilaspapin ja opettajan kokemusta
    Kansanedustajan, papin, sotilaspapin ja opettajan kokemusta

KOKONAISTURVALLISUUS ON UNOHDETTU

Vaalien alla käydään keskustelua Natosta, hävittäjistä ja uusista jalkaväkimiinoja korvaavista järjestelmistä. Mutta aivan täysin tuntuu unohtuvan kokonaisturvallisus eli se, kuinka ihmiset ja kansa selviäisivät eri kriiseissä, joihin tietysti kuuluvat sodankin eri vaiheet.

On totta, että meillä on tiettyä valmiutta yhteiskunnan elntärkeiden toimintojen osalta kaikentyyppisiin poikkeusoloihin ja jopa paremmin kuin yleensä EU-maissa. Sotilaallinen  turvallisuus on yksi ja välttämätön asia. Siihen maanpuolustuksen uskottavuuden tarvitaan Ilmavoimien ehdottama määrä hävittäjiä, toimivat maavoimat, mitkä ovat Suomen ainutlaatuinen vahvuus, merivoimat ja uutena asiana jalkaväkimiinoja korvaavat järjestelmät.

On huomattava, että meillä on ja tulee jatkossakin olemaan maamiinoja ja niissä on puolustuksellisen Suomen suuri vahvuus. Ottawan sopimuksen mukainen jalkaväkimiinoista luopuminen oli järjetöntä, koska jalkaväkimiinoilla ei hyökätä ja niistä luopuminen tuli kalliiksi.

Huoltovarmuus kaiken jokapäiväisessä elämässä valttämättömän osalta on suuri haaste. Olemme paljon haavoittuvammassa yhteiskunnassa kuin viime sotien aikaan, jolloin kansa oli hyvin omavarainen kaikessa. Nyt olemme sähköstä, kuljetuksista, liikennetarjonnasta ja tuonttavaroista lähes kaikessa riippuvaisia.

Myös lääkkeiden saanti voi olla vakava haaste. Ihmiset ovat eri sairauksissa päivitäisissä lääkkeissäänkin ongelmissa, jos niitä ei saada maahan tai kotimaan logistiikka ei toimi. Jo kymmenen vuotta sitten pandemian uhka osoitti vaaran haavoittua ihan olennaisissa asioissa.

Suomi on onneksi maa. missä on varmuusvarastointia ruuasta ja polttoaineistakin. Mutta haluan lisättävän ja hajautettavan varmuusvarastointia. Säteilyn, laskeumien, biologisten ja kemiallisten uhkien osalta on myös hyvä varautua ennen kuin uhat ja arvaamattoat sellaiset alkavat toteutua.

Eduskunnan puolustusvaliokunnassa 12 vuotta ja Keuruun varuskunnan sotilspastorina 18 vuotta toimineena tiedän kaikenn maanpuolustuksen tarpeet. Haluan kantaa laaja-alaista vastuuta, jotta jokaisen elämä olisi turvallisempaa. Kirjoita siksi HELSINGISSÄ Lauri Oinosen (kesk) vaalinumero 258 vaalilippuun. Kiitos!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat